Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Registro completo
Provedor de dados:  Agronomy
País:  Brazil
Título:  Chemical characterization and evaluation of the antioxidant potential of gabiroba jam (Campomanesia xanthocarpa Berg) - doi: 10.4025/actasciagron.v35i1.14389
Autores:  Santos, Marli da Silva; Universidade Federal do Paraná
Lima, Jair José de; Universidade Federal do Paraná
Petkowicz, Carmen Lúcia de Oliveira; Universidade Tecnológica Federal do Paraná
Cândido, Lys Mary Bileski; Universidade Federal do Paraná/Universidade Tecnológica Federal do Paraná
Data:  2012-12-19
Ano:  2012
Palavras-chave:  5.00.00.00-4
5.02.04.00-9
5.02.02.00-6 gabiroba
Jam
Antioxidant activity
Rheological profile ciências agrarias
Ecnologia e Utilização de Produtos Florestais
Manejo Florestal
Resumo:  Four formulations of gabiroba jam were processed, and their physicochemical and functional characteristics, rheological profile and jam acceptance were assessed. The physicochemical and chemical characteristics evaluated were water activity, titratable acidity, pH, reducing and non-reducing sugars, proteins, ashes, dietary fibers, color, and firmness. For functional analyses of the formulations, vitamin C, phenolic compounds and carotenoid contents were determined. The ABTS+ and DPPH· methods were employed to evaluate the antioxidant potential. Rheological analysis was performed in a HAAKE RS 75 Rheoestress rheometer with a plate/plate sensor. The flow curve behavior was adjusted using the Power Law and Herschel-Bulkley models. Sensory analyses were performed by 52 untrained testers using a 9-point structured hedonic scale. The content of total phenolic compounds in the jam was between 322.09 and 728.48 mg 100 g-1. The variation of vitamin C content was 97.39 to 123.39 mg 100 g-1. The samples also showed good retention of beta carotene. All samples showed a higher storage modulus (G’) than loss (G”) Thsensory evaluation revealed a satisfactory acceptance of the gabiroba jam formulations.  
Tipo:  Pesquisa
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/14389

10.4025/actasciagron.v35i1.14389
Editor:  Universidade Estadual de Maringá
Formato:  application/pdf

application/pdf
Fonte:  Acta Scientiarum. Agronomy; v. 35, n. 1 (2013); 73-82

Acta Scientiarum. Agronomy; v. 35, n. 1 (2013); 73-82
Direitos:  DECLARATION OF ORIGINALITY AND CESSATION OF COPYRIGHTI Declare that current article is original and has not been submitted for publication, in part or in whole, to any other national or international journal. I also declare that once published in the Acta Scientiarum. Agronomy, a publication of the Universidade Estadual de Maringá, it will not be submitted by me or by any co-author to any other scientific communication mean. In my name and in the name of co-authors, I shall cede the copyright of the above mentioned article to the Universidade Estadual de Maringá and I declare that I know that the non-observance of this norm may make me liable for the penalties contemplated in the Law for the Protection of Authors’ Rights (Act 9609 of the 19th February 1998).

DECLARACIÓN DE ORIGINALIDAD Y CESIÓN DE DERECHOS DE AUTOR Declaro que el presente artículo es original, no fue sometido a la publicación en cualquier otro periódico nacional o internacional, sea en parte o en su totalidad. Declaro, aun, que una vez publicado en la revista Acta Scientiarum. Agronomy, editado por la Universidad Estadual de Maringá, éste jamás será sometido por mí o por cualquier uno de los demás coautores a cualquier otro periódico. A través de este instrumento, en mi nombre y en nombre de los demás coautores, por ventura existentes, cedo los derechos de autor del referido artículo a la Universidad Estadual de Maringá y declaro estar informado de que la no observancia de este compromiso someterá al infractor las sanciones y penas previstas en la Ley de Protección de Derechos de Autor (Nº9609, de 19/02/98).

DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAISDeclaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Agronomy, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
Fechar
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional